Dávno tomu, snad před více než patnácti lety, jsme seděli v klášterním parku v Plasech na semináři, užívali jsme si pauzu a najednou se u naší skupinky objevil pes. ""Ucítil tao, tak přiběhl", řekl Honza a ostatní padli smíchy. Jsou chvíle, kdy se nemůžete přestat smát. 

Vzpomínám na tu chvíli ráda, protože symbolizuje něco, co je mi blízké:  "jít po čuchu", následovat pocit, intuici, znamení. Žádná esoterika, prostě někde je rezonance, jdu tam, normálně. 

Pokud cítíte, že by Vám mohlo dýchání, pohyb, pravidelná praxe - cokoli z toho, co nabízím, pomoct a udělalo Vám to dobře, jděte do toho. 
Necvičte s pocitem, že to děláte jen proto, abyste byli zdraví nebo spirituální.
Neztrácejte čas a mějte se rádi.

Lenka Riva Ryšková

Můj zájmem o meditaci a věci nehmotné trvá více než třicet let, započal v roce 1992, můj velký vděk patří panu Eduardu Tomášovi a jeho ženě Míle.

Tchaj-ťi praktikuji od roku 1996, začínala jsem ve škole Tomka Nowakowského u Gábiny Zoubkové. Následovali učitelé prof. Mario Topolšek, Zhai Hong Yin, semináře s Janem Kauskasem (GB), Epi van de. Polem (Holandsko), Wolfem Lowenthalem (USA).

Zásadně mne ovlivnilo studium u Paula Renalla, učitele Taijiquan School of Central Equilibrium z Nového Zélandu a zakladatele The Taiji School s evropskou působností.

Na Taiwanu jsem cvičila v Peace Parku u mistra Jenga, Shena a mistra Hsu.

Od roku 2015 organizuji Trenérskou školu pro lektory tchaj-ťi a čchi kung, akreditovaný kurz ve spolupráci s FTVS UK. V roce 2021 škola dostala jméno Trenérská škola 108 a přibyl akreditovaný kurz Zdravotní tělesná výchova pro seniory. Od roku 2022 jsme zahájili spolupráci s Českou federací wushu a otevřeli lektorský akreditovaný kurz Trenér wushu. www.ts108.cz 

Spolupřeložila jsem knihu Wolfa Lowenthala Brána k zázrakům (Argo, 2010), a napsala knížku Cvičíme taj-či
s dětmi (Portál, 2013).

Nově jsem od r. 2016 začala cvičit sundo (www.sundo5.org), které mne obohacuje na mnoha úrovních.

péče o vaši energii

Ovlivnila mne poezie Jana Skácela, Josefa Kainara, Jaroslava Seiferta, Václava Holana, R.M.Rilkeho, A. Rimbauda a Vladimíra Vysockého
hudba Antonína Dvořáka, Johana Sebastiana Bacha, Igora Stravinského, Phila Glasse a Leonarda Bernsteina
zvuk saxofonu Tommyho Smitha
seriál Přátelé
fotografie Františka Drtikola
obrazy Jakuba Schikanedera, Marca Chagalla a Mariana Pally
divadlo
vůně kávy
lidé a mnoho dalšího, píšu na první dobrou a něco si taky nechám pro sebe 🙂
Marian Palla

Marian Palla “Čaj, dech a kámen”
Jelikož vůbec nechápu, proč existuji zrovna já a ne někdo jiný, jak bych mohl vědět, proč jsem vlastní dech zaznamenával zrovna čajem a posunoval naprosto zbytečně kamenem sem a tam? Ale budiž, přiznávám se: celý život obdivuji největšího světového bezdomovce a alkoholika Li Poa, jenž pravidelně usedal k jezírku, opíjel se a psal básně o huse, která nad nim přeletěla. Nejde o to, o co jde, jde o to, o co nejde, a někdy i o to, o co vůbec nemělo jít!

Cvičím a učím čistě jedno nebo kombinaci tchaj-ťi, sunda, více pohybu, více meditace, strukturální nastavení těla, podle toho, co je potřeba. Zajímá mne více přítomná aktuální situace a lidé než předávání rigidních systémů. 

Praxe je pro mne vyvažování nerovnováhy a ladění do přítomně pociťované živoucnosti.

Když jsem kdysi jela tramvají, v období, kdy jsem si nevěděla rady a zažívala vztahově a osobnostně děs běs, ozvalo se mi v hlavě zřetelně a jasně “Život vítězí”. Tak asi tak.  Žádné koncepty. Život.

Annámalai 2018

Retreat Loutí 2019

Ukrajina 2019

Nový Zéland 2020

Co nabízím:
  • skupinová cvičení tchaj-ťi, sunda, dechových technik
  • individuální lekce
  • individuální terapii